Rendelőnk telefonszáma:

+36 20 343 7431

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Fogtömés - így őrizzük meg a lyukas fogat még évtizedekig! 

 
A fogszuvasodás - közismert nevén a "lyukas fog" - az egyik leggyakoribb fogászati probléma. A fogromlást okozhatják alkati, életmódbeli, szájhigiénés tényezők is. A szuvas fogra a leggyakrabban alkalmazott gyógyír a fogtömés, amellyel még hosszú évtizedekre megtarthatjuk kitűnően funkcionáló, erős fogunkat.
 

Mi is az a fogtömés?

 
A fogászatban tömés alatt azt a műveletet értjük, mely során különböző anyagok fogba helyezésével helyreállítjuk a sérült fog egységét. A fog tömése fúrással kezdődik, amikor is a fogorvos feltárja a szuvas részeket, és megtisztítja az érintett részeket. Az így keletkezett lyukat tölti ki a fogtömő anyaggal. 
 
Töméskor tehát a szuvas részt mindenképpen el kell távolítani, ezután tömhető be a lyuk, amelyre többféle anyag is használható:
 
Esztétikus, kompozit tömések
 
Az esztétikai fogászat a töméseket minden esetben fémmentes, általában fényre kötő tömőanyagból készíti, amely segítségével a fogakkal megegyező színű, természethű hatás és tartós eredmény érhető el.
 
Az esztétikus tömések készítése során ún. kompozit (kerámia szemcsékkel töltött műanyag) tömőanyagokat használunk, melyek legfőbb előnye a kiváló esztétikai hatás. Ezenkívül kevesebb foganyag feláldozását teszik szükségessé az előkészítés során, bizonyos esetekben pedig fúrás nélkül is lehetséges a sérült fogfelszínek javítása, vagy a fogak formai korrekciója.
 
Ugyanezen anyagok egyszerű, gyors és esztétikus megoldást adnak még a metsző, vagy frontfogak hiányzó darabkáinak pótlására. Ilyenkor a fogorvos a fogat fényre kötő tömőanyaggal építi fel - a megoldás láthatatlan, az eredmény tökéletesen természetes. 
 
Arany- és porcelántömés
 
Létezik tömés porcelánból és aranyból is. Mindkettő viszonylag drága, de az aranyat nagyon jól tolerálja az ínyszövet, és jól tűri a terhelést is, így az akár 20 évig is a fogban maradhat. Nagy előnyük, hogy sem a porcelán, sem az arany nem színeződik el.
 
Az inlay és onlay betét
 
Az inlay vagy onlay betétek egyfajta „ragasztott tömések”, melyek fogtechnikai laborokban készülnek, s végül szilárd állapotban, beragasztással kerülnek a fogüregbe. Nagy előnyük, hogy segítségükkel a megmaradt fogszövet megmenthető.
 

Direkt restauráció - a préskerámia és a foghéj

 
A direkt restauráció a legkorszerűbb módszer a sérült, szuvas, elszíneződött, esetleg zománchibákkal rendelkező fogak helyreállítására, elsősorban a frontfogak esetében használatos.
 
 
A kezelés segítségével a lehető legjobb mechanikai és esztétikai hatás érhető el, s csak a beteg szövetek eltávolítására van szükség, az eredmény pedig tartós és esztétikus lesz. A beavatkozás során nagy hangsúlyt kap a természetes fogformák és szín kialakítása, így a kezelt fogak szabad szemmel megkülönböztethetetlenek lesznek a saját fogaktól.
 
A foghéjak egyedileg porcelánból készített vékony rétegek, amelyeket a fogorvos a fogakra ragaszt annak esztétikusabb formába hozásához. A héjak tehát a fogak felszínét részben, vagy egészében befedő fogpótlás típusok. A direkt héj a legkevesebb zománc anyag veszteséggel járó, vékony kerámia héj, amit főleg frontfogaknál alkalmaznak. Ez az egyik legesztétikusabb fogpótlás, mert teljesen fémmentes és tartós, illetve az elszíneződött fogak esetében sikerrel alkalmazható.
 

 
Aktuális akcióinkat ide kattintva megtekintheti.
 

 
Keresse időpontért ügyfél-szolgálatunkat vagy kérjen visszahívást!
 

 

Visszahívást kérek


1st Dent fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem