Rendelőnk telefonszáma:

+36 20 343 7431

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Gyermekfogászat - odafigyelünk gyermekére

A gyermekfogászat a gyermekek fog- és szájbetegségeinek, illetve azoknak a megelőzésével foglalkozó tudomány. Sokan nem is tudják, de a gyermekfogászat jelentősége sokkal nagyobb, mint azt elsőre gondolnánk, hiszen a gyermekfogászati kezelések a gyermek egész életére meghatározzák a dentális egészséghez, fogászati kezelésekhez való viszonyát.
 

A tejfogak fontosságáról

 
A tejfogak fontos szerepet töltenek be a helyes harapás és rágás kialakulásában, a beszédhangok helyes képzésének kialakulásában. Ezen kívül helyfenntartó szerepük van a maradó fogak számára. Fontos, hogy a helyes táplálkozással és a már gyermekkorban elsajátított helyes fogápolási technikával hosszú időre olyan szokásrendszert adhatunk gyermekünk kezébe, amelynek egészségügyi előnyei messze túlmutatnak a gyermekkoron. 
 

A kisgyermekek fogászati prevenciójáról

 
A fogászati ellátásban hatalmas szerep jut a fogászati problémák megelőzésének, azaz a prevenciónak. A preventív fogászat célja a szájüreg és a fogazat betegségeinek megelőzése. 
 
A kisgyermekek fogai eredendően egészségesek. Az, hogy a szülők gyermekeiket évente 3-4 alkalommal, már igen fiatalon, 2-3 éves korukban elvigyék a fogorvoshoz, több szempontból is fontos: 
  • ezzel a gyakorisággal biztonsággal elkerülhető a nagyobb fogászati problémák kialakulása
  • a gyermeknek megszokott dologgá válik a látogatás a fogorvosnál, így felnőtt életére is egy egészséges prevenciós mintázat öröklődik át
 

Tejfogak kezeléséről

A tejfog szuvasodásáról sok szülő tévesen úgy hiszi, csak átmeneti probléma, hiszen a tejfog úgyis kiesik majd. Ez azonban helytelen gondolatmenet, hiszen a szuvas tejfog fájdalmat okozhat a gyermeknek, emellett a fog korai kihullása módosítja az áttörőben lévő maradó fogak helyzetét
 
A tejfogak szerkezete más, mint a maradó fogaké, az idegkamrák jóval nagyobbak a zománcréteg pedig vékonyabb, így gyorsabban szuvasodik a fog, a panaszok azonban a maradó fogakéval megegyezőek, így fájdalmat okozhatnak a gyermeknek.
 
A tejfogak tömésénél az eljárás során a szuvas felületet jól tisztíthatóvá tesszük fúrással, majd behelyezzük a tömőanyagot a fogba. A tömés során a tejfogba egy speciális tömőanyag (üvegionomercement) kerül, melynek nagy előnye, hogy „fluoridraktárként” szolgál, így védve a tejfogat a fogváltás bekövetkeztéig, hiszen a tejfog tömésének a fog élettartama végéig ki kell tartania.
 

Barázdazárás - a gyermekkori fogszuvasodás megelőzésére

 
A fogászati barázdazárás egy egyszerű, gyors, olcsó, esztétikus és fájdalommentes technika, mellyel a rágófogak rágófelszíni szuvasodásai megelőzhetőek. A beavatkozás viszonylag egyszerű, foganként néhány percet vesz igénybe, s a gyermek számára nem megterhelő. A rágófelszíni barázdák lezárásával az ételmaradék nem tud a felszíni barázdákba ragadni, így ezen a felületen a fogszuvasodás nehezebben indul el.
 
A kezelés 6 és 18 éves kor között alkalmazható, s a félévenkénti ellenőrzéseken mindig javasolt az újonnan kibújt fogak barázdazárása, valamint a már meglévő barázdazárások folyamatos ellenőrzése, esetleges cseréje. Az eljárással részben megelőzhető, illetve nagyban csökkenthető a gyermekkori fogszuvasodás gyakorisága.
 

 
Aktuális akcióinkat ide kattintva megtekintheti.
 

 
Keresse időpontért ügyfél-szolgálatunkat vagy kérjen visszahívást!
 

 


Visszahívást kérek


1st Dent fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem